Cum poți acționa

Să te implici într-o acțiune care va rezolva o problemă într-o comunitate (fie ea cartier, oraș, sat, țară sau comunitatea motocicliștilor), nu va schimba lumea. Dar va schimba comunitatea aceea.
Și te va schimba pe tine.

Sunt diverse lucruri care ne deranjează în jurul nostru și care pot fi schimbate. Există oameni care ignoră problemele și există oameni care se implică pentru a găsi soluții și a convinge autoritățiile să adopte acele soluții.

Dacă ești genul care vrea să se implice, dar nu știi de unde să o apuci, iată câtiva pași:

Caută pe platforma Activist 24/7 acțiunile care te aduc mai aproape de rezolvarea problemei care te deranjează.

Dacă nu găsești pe platformă acțiuni, contactează acel grup sau acea organizație care vrea să rezolve aceași problemă ca și tine și spune-le să inițieze o acțiune pe Activist 24/7 și să mobilizeze activiști.

Dacă nu sunt alți oameni care să se implice în cauza ta, fă-ți un grup de inițiativă sau o organizație și fă un plan. Iată cum:


1. Definește cât mai clar problema, te va ajuta să vezi care este soluția. Află: de când, de ce, numere, situații similare etc.
2. Ce îți dorești? Cum poate fi rezolvată problema? Clarifică soluția. Ce schimbări trebuie făcute pentru a rezolva problema?
3. Pe cine mai deranjează? Adună un grup de oameni care să se implice!
Discută cu cât de mulți vecini sau ați oameni din comunitate și încearcă să-i mobilizezi.
4. CeReţi autorităților responsabile să rezolve situația!

Odată ce aveți un grup, aflați ce anume ați putea să solicitați și, mai ales, cui: care sunt instituțiile responsabile cu rezolvarea respectivei probleme și ce ar trebui/putea fiecare să facă în situația respectivă. Căutați pe site-ul instituției numele și datele de contact ale factorilor decizionali! Verificați dacă au pagină de facebook și când publicați ceva adaugați și pagina lor!

La acest pas, s-ar putea să aveți nevoie de o mulțime de informații. Puteți să vă folosiți de Legea 544/2001 (privind liberul acces la informații de interes public) pentru a le afla.

Este necesară o analiză a problemei pentru ca in final să aveți o listă clară de solicitări pe care o veți adresa autorităților. De exemplu:
- anularea autorizației de construire pentru clădirea aflată în construcție la adresa xx;
- dotarea parcului de la adresa xx cu noi aparate de joacă și refacerea spațiului verde;
- alocarea unei sume de bani pentru reabilitarea clădirii xxx;
- refacerea trotuarului din porțiunea yyy;

Desigur, fiecare solicitare ar trebui să aibă o mică argumentație.

5. În pasul acesta vă puteți face cunoscute solicitările. Puteți să începeți cu o simplă petiție sau puteți să cereți o audiență persoanei responsabile din instituția publică identificată. Dacă solicitările voastre sunt ignorate sau uitate, puteți să mergeți mai departe cu tactici care să pună mai multă presiune pe autorități.

Din experiența noastră, câteva lucruri contează mult în relația cu autoritățile:
- să fiți mai mulți;
- să arătați că stăpâniți problema;
- să insistați;
- să promovați cât mai mult subiectul, inclusiv în presă.

Având în vedere că pofta vine participând, știm că veți vrea să aflați mai multe despre cum se poate schimba, adopta sau anula o decizie publică. Pentru asta citiți “Manualul de advocacy” – manualul despre cum să nu stai în banca ta.